Rozmawiając z potencjalnym dostawcą foremek aluminiowych warto też wiedzieć, że opakowania te są produkowane z różnej grubości folii. Im grubszy materiał tym opakowanie jest mocniejsze, ale również droższe. Małe foremki, szczególnie te okrągłe, mogą być wykonane np. z folii poniżej 30 mikrometrów (1 mikrometr = 0,001 milimetra), a większe zwyczajowo są zrobione z folii o grubości pomiędzy 50, a 70 mikrometrów, a w niektórych przypadkach nawet powyżej 300 mikrometrów. Kolejną ważną rzeczą przy wyborze foremki jest określenie wymiarów zewnętrznych i wewnętrznych oraz pojemności. Większość producentów foremek aluminiowych ma bardzo szeroki wachlarz modeli, ale trzeba też wiedzieć, że konstruowanie nowych, które mogą pomóc wyróżnić się na rynku z produktem, nie jest rzeczą łatwą. Trudność, jak to często bywa, jest związana z kosztem wytworzenia nowego wzoru, a dokładnie z wykonaniem nowej formy, której cena może wahać się od kilku do kilkunastu tysięcy Euro. Dożo łatwiejsze natomiast może być personalizowanie wytwarzanych foremek związane z wykonaniem indywidualnego wzoru np. na dnie foremki. W tym przypadku można rozważyć wykonanie odpowiedniej nakładki na istniejącą już formę, której cena nie jest już tak wysoka jak samej formy.
Wytwarzane produkty to nie tylko opakowania, ponieważ np. Cuki Alfatec z aluminium produkuje również doskonałej jakości, przepiękne patery, czy też naczynia jednorazowe jak talerzyki, podstawki.
Całość oferty producentów opakowań z aluminium, również i naszej, uzupełniają też foremki przeznaczone dla branży HoReCa do wykorzystania w przypadku dań gotowych sprzedawanych na wynos.
Kolejną rzeczą, o którą warto zapytać producenta opakowań, szczególnie tych znajdujących zastosowanie do żywności, jest kwestia posiadania odpowiedniego systemu kontroli produkcji dzięki, któremu będziemy mogli śledzić partie produkcyjne od momentu ich wytworzenia, poprzez magazynowanie, aż do dostawy. Jakość i bezpieczeństwo żywności musi być zapewnione również dzięki zastosowaniu opakowań wyprodukowanych i dystrybuowanych przy zagwarantowaniu najwyższych standardów.
Struktura aluminium w opakowaniach zapewnia nie przywieranie potraw do ścianek, zwłaszcza podczas obróbki termicznej, ale warto też wiedzieć, że w przypadkach tego wymagających foremki mogą być laminowane od środka, czy też zabezpieczane w inny sposób tak by zapewnić prawidłowy efekt wyrobu gotowego po procesie termicznym.
Same opakowania obecnie nabierają też znaczenia z punktu widzenia zapewnienia bezpiecznej dystrybucji żywności, ponieważ sprzedaż np. chleba wypieczonego w jednorazowej foremce i w niej oferowanego Klientowi, może ograniczyć przypadkowy i niepożądany kontakt bezpośrednio z tego rodzaju produktem spożywczym.
Zachęcamy Państwa do wspólnego poszukiwania rozwiązań i pozostajemy otwarci na kontakt oraz pytania.