Aktualności

Pudełka do żywności: aluminium, papier czy coś innego?

Trudno sobie dzisiaj wyobrazić funkcjonowanie branży gastronomicznej bez pudełek do żywności. Używa się ich w końcu zarówno na etapie samej produkcji – na przykład brytfanki do pieczenia mięs, pasztetów czy ciast – jak i przy samym serwowaniu posiłków i wydawaniu ich na wynos lub w dostawie. Cieszy fakt, że właściciele lokali gastronomicznych coraz chętniej sięgają po ekologiczne opakowania do żywności, które wykonane są z aluminium, papieru, drewna a nawet popularnej ostatnio trzciny cukrowej.

Świat opakowań do żywności

Mówiąc o opakowaniach i pojemnikach do żywności trzeba jednak pamiętać, że tak naprawdę mnogość produktów gastronomicznych związanych z przechowywaniem i produkcją jedzenia jest o wiele większa. Najczęściej wykorzystywane foremki aluminiowe, które sprawdzą się w przemyśle mięsnym, piekarniczym i cukierniczym, to jedynie wierzchołek możliwości, jakie oferują opakowania. Oprócz nic nie można zapominać o brytfankach do pieczenia, aluminiowych tackach do grilla, paterach pod torty i ciasta czy deklach i wieczkach, którymi zamyka się pojemniki, chroniąc zawartość przed wylaniem i utratą temperatury. Oczywiście świat pudełek do żywności nie kończy się na produktach z aluminium. W branży można spotkać też foremki papierowe, które równie dobrze nadają się do pieczenia, tacki oraz serwetki pod ciasto oraz różnego rodzaju papierowe formy do wypieku muffinek – tulipany oraz papilotki. Tym, co najczęściej kojarzy się z papierem w kuchni jest zaś niewątpliwie papier do pieczenia, który oprócz właściwości izolacyjnych, pozwala też na swobodne wyciąganie wypieku z brytfanki.

Uniwersalne foremki aluminiowe

Bez wątpienia sztandarową zaletą każdego typu opakowań – czy to aluminiowego, papierowego czy jakiegokolwiek innego – jest ich wysoka uniwersalność. Dzięki temu, że wytrzymują skrajne temperatury, można z nich korzystać podczas procesów takich jak pieczenie oraz zamrażanie. Z kolei dzięki plastyczności surowca używanego do produkcji, foremki z aluminium i papieru można dowolnie kształtować, nadając im wymagane formy i wymiary. Z tego powodu występują nie tylko w klasycznym prostokącie jak brytfanki, ale również w okręgach czy… choinkach – w wersjach świątecznych. Ich uniwersalizm wynika też z właściwości, którymi się wyróżniają. Stanowią warstwę izolacyjną od różnych czynników zewnętrznych: wody i innych cieczy (w tym tłuszczy), światła, powietrza (i innych gazów, w tym CO2). Dodatkowo zapobiegają namnażaniu się mikroorganizmów, które mogłyby wpłynąć na stan żywności i obniżyć jej jakość.

Foremki w cukierniach i piekarniach

W biznesie cukierniczym olbrzymią rolę oprócz form do pieczenia odgrywają podkłady pod torty. Wykonywane z tektury i powleczone błyszczącą, ozdobną warstwą aluminium (lub w całości metalowe), można spotkać na wystawach, gdzie dłużą jako stabilna podstawa dla całej konstrukcji. Są szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku tortów piętrowych, które wymagają dużej stabilności. Oprócz nich w powszechnym użyciu cukierniczym są także tacki pod ciasto i pudełka, w których można je przewozić. Właściciele piekarni z kolei coraz częściej doceniają właściwości aluminiowych i papierowych form do pieczenia, które znacznie ułatwiają i przyśpieszają proces produkcji. Gotowego wypieku nie trzeba bowiem dodatkowo pakować do osobnych pudełek lub opakowań, bo już się w nich znajdują po opuszczeniu linii produkcyjnej.

Ekologiczne i tanie

Jeśli coś przekonuje przedsiębiorców do sięgnięcia po jednorazowe pudełka do żywności z papieru, drewna lub aluminium, to oprócz czynnika ekologicznego jest również element finansowy. Mimo pozornej ekskluzywności związanej z tym rodzajem opakowań, wcale nie są one drogie w zakupie, zwłaszcza przy zamówieniach hurtowych. Koszt jest porównywalny z opakowaniami styropianowymi, a w przypadku plastikowych może być od nich nawet znacznie mniejszy. Dodatkowo nie można ignorować aspektu ekologicznego, na który coraz częściej zwracają uwagę nie tylko sami klienci, ale też prawodawcy, ustanawiając przepisy zobowiązujące przedsiębiorców gastronomicznych do stosowania rozwiązań przyjaznych środowisku. Pojemniki do żywności z aluminium albo papieru doskonale zaś wpisują się zarówno w ekologiczne trendy, jak i prawne obostrzenia.

Opakowania trzcinowe

Powoli wprowadzane w branżę gastronomiczną są także jednorazowe pojemniki z trzciny cukrowej. Pilotażowe programy pokazały, że pod względem wizualnym niczym nie różnią się od pojemników styropianowych, za to są bez wątpienia o wiele bardziej ekologiczne. Występują także w różnych rodzajach i formach, w tym w boxach jedno lub dwukomorowych, z zamykaną pokrywą, doskonale nadających się do serwowania jedzenia na wynos. W przypadku wariantu pojemników trzcinowych przeznaczonych do zgrzewu mogą pojawiać się też w opcji trzykomorowej. Z trzciny wykonywać można też naczynia (talerze, miski) oraz jednorazowe sztućce. Co istotne, każdy pojemnik tego typu jest w pełni kompostowalny, co oznacza, że nie można ich poddać recyklingowi jak aluminium albo papieru, ale za to rozkłada się w warunkach domowego kompostownika bez szkód dla środowiska naturalnego.

 

Back to list