Powszechne w użyciu, ogólnodostępne, spotykane w prawie każdym sklepie i restauracji: opakowania do żywności na stałe wpisały się w branżę gastronomiczną. Mnogość wyboru pomiędzy nimi sprawia natomiast, że stały się produktem uniwersalnym. Zarówno foremki aluminiowe i papierowe, brytfanki czy bambusowe miski mają jednak swoje określone właściwości i cechy fizyczne. Ich znajomość jest niezbędna, aby właściwie przechowywać w nich jedzenie bez utraty jakości i z gwarancją bezpieczeństwa.
Zastosowanie foremek aluminiowych
Gdzie najczęściej wykorzystuje się foremki aluminiowe w gastronomii? Można je znaleźć w zakładach produkcyjnych głównie z branży mięsnej (pieczenie, pasztety), ale też w cukierniach albo piekarniach. Tam służą oczywiście do różnego rodzaju wypieków: pieczywa oraz ciast, tart i tortów. Dzięki temu że można je dostać w różnych formatach, wymiarach i kształtach, bardzo łatwo dopasować je do potrzeb danego lokalu. Coraz częściej sięgają po nie restauracje, które przygotowują w aluminiowych pojemnikach makarony, lasagne czy pieczone zapiekanki sprzedawane na porcje. Oprócz samych foremek aluminiowe produkty w gastronomii to także brytfanki oraz tacki do grilla i patery aluminiowe, które stosuje się w cukiernictwie.
Pieczenie, mrożenie, odgrzewanie
Czy aluminiowe foremki do żywności nadają się do odgrzewania w mikrofali? Jak najbardziej, ale pod warunkiem zachowania odpowiednich zasad. Mowa tu przede wszystkim o tym, aby pojemnik nigdy nie był pusty i nie dotykał ścianek mikrofalówki. Należy się też bezwzględnie stosować do zaleceń producenta na opakowaniu – niektóre faktycznie nie mogą być używane w tego typu urządzeniach. A co z pieczeniem i mrożeniem? Ze względu na swoje właściwości foremki aluminiowe, brytfanki itp. można z powodzeniem wykorzystywać do pieczenia, ponieważ wytrzymują temperatury rzędu 350 stopni Celsjusza. Bez problemu można w nich więc upiec ciasto lub mięsa, które potem po wystygnięciu w tym samym aluminiowym pojemniku można nawet zamrozić. Warunkiem jest temperatura sięgająca nie mniej niż minus 40 stopni, ponieważ tylko w tym zakresie wartości gwarantowane jest zachowanie pełni właściwości foremki. Niższe lub wyższe temperatury niż wskazane wyżej mogą być powodem wchodzenia aluminium w reakcje z żywnością. Nie jest to niebezpieczne, ale grozi utratą jakości i smaku.
Wpływ na środowisko
Jak foremki z aluminium wpływają na środowisko naturalne? W przeciwieństwie do opakowań styropianowych lub plastikowych, aluminium jest surowcem odzyskiwanym w niemal 100%, co oznacza, że cała foremka może zostać poddana recyklingowi. Jest to dodatkowo metal wyjątkowo plastyczny, dzięki czemu sam proces recyklingu ma również minimalny wpływ na środowisko i nie pochłania dużych zasobów energii oraz wody. Co więcej, foremki aluminiowe mogą być w niektórych przypadkach wykorzystywane wielokrotnie – np. to transportu gotowej żywności, po którym wystarczy ją tylko umyć lub nawet wypłukać. Dzięki swojej ogromnej roli pozytywnego wpływu na środowisko naturalne i ekologię po foremki z aluminium sięga obecnie coraz więcej firm z branży gastronomicznej.
Żywność w stanie płynnym
Czy foremki tego typu poradzą sobie z potrawami w stanie płynnym? Jak najbardziej! Foremki idealnie sprawdzą się nie tylko do pieczenia pokarmów stałych, ale również do transportu np. zup albo sosów. Każdy chyba doskonale zna napoje w puszkach, które również wykonane są z aluminium. Dodatkowo dzięki warstwie błyszczącej i matowej mogą świetnie izolować ciepło. To oznacza, że nalana do środka gorąca zupa zatrzyma swoje ciepło, a jednocześnie z zewnątrz pojemnik nie będzie się od niej nagrzewał. To zaś bardzo ważne w sytuacjach, w których aluminiowe pojemniki służą np. w dostawie jedzenia.
Produkty kwaśne i zasadowe
Opakowania aluminiowe idealnie sprawdzają się w pieczeniu, ponieważ świetnie przewodzą ciepło, pozwalając potrawie piec się równolegle z każdej strony. Trzeba jednak pamiętać, aby nie używać ich do pieczenia żywności o kwaśnym charakterze, czyli takiej, której pH jest mniejsze niż 4,5. W praktyce może bowiem dojść do reakcji chemicznej pod wpływem kwasu i ciepła. To samo dotyczy produktów zasadowych (z pH większym od 8,5). W takich sytuacjach aluminiowe foremki można zastąpić drewnianymi lub papierowymi.
Higiena użytkowania
Czy foremki aluminiowe są bezpieczne i higieniczne w użytkowaniu? Jak każdy produkt dopuszczony do kontaktu z żywnością. Można je wykorzystać w procesie produkcji jedzenia, do jego przechowywania i transportu. Pojemniki tego typu wykazują ogromną odporność na temperatury, nie przepuszczają powietrza i światła, a także wszelkiego rodzaju wilgoci i gazów. Stanowią stuprocentową izolację od zewnętrznych czynników środowiskowych, a przy tym samo aluminium nie zmienia smaku ani zapachu potrawy nie wchodząc w kontakt z żywnością. Można w nich przechowywać żywność w różnych warunkach: od mrożenia i lodówkę po trzymanie jej w temperaturze pokojowej. Aluminium stanowi neutralną warstwę dla bakterii, dlatego niemożliwe jest ich rozmnażanie się na pojemnikach.