Chociaż opakowania na żywność są w powszechnym użyciu od kilku dekad, także i w tej dziedzinie wprowadzane są kolejne innowacje i zmiany. Spowodowane jest to z jednej strony rosnącym popytem na takie produkty – zwłaszcza ze strony branż spożywczej i gastronomicznej – a z drugiej koniecznością dostosowania się do oczekiwań rynku. Dlatego między innymi coraz powszechniejsze jest rezygnowanie z jednorazowych pudełek styropianowych lub plastikowych opakowań, a zastępowanie ich tymi, które wykonywane są z produktów recyklingowych.
Papier i aluminium
A do tych zdecydowanie należą opakowania z aluminium, w tym bardzo popularne i uniwersalne foremki aluminiowe oraz produkty wytwarzane z papieru (tektury), które można wykorzystać w szeroko rozumianej gastronomii. Zaletą obu tych surowców jest ich ekologiczny wpływ na środowisko, możliwość dalszego recyklingu, wysoka jakość wykonywanych z nich produktów, dowolny wybór formy i parametrów (wielkość, pojemność) czy nawet niski koszt produkcji i użytkowania.
Uniwersalność zastosowania w gastronomii
Zarówno papierowe opakowania, tacki pod ciasto, czy dość oczywisty papier do pieczenia oraz z pozoru różniące się od nich foremki aluminiowe łączy bardzo wiele. Wszystkie te produkty mają ogromne zastosowanie w gastronomii: w restauracjach, cukierniach, piekarniach, firmach cateringowych, w domach weselnych, foodtruckach itp. Wykorzystuje się je tam zarówno w samym procesie przygotowywania jedzenia, np. podczas pieczenia ciast, tortów, muffinek, ale i mięsa czy pieczywa, jak i do późniejszego ich przechowywania lub transportu. Jednorazowe pudełka do żywności są powszechnie używane w lokalach z dostawami jedzenia, gdzie korzysta się – w zależności od potrzeb – z opakowań aluminiowych, papierowych a nawet… trzcinowych. W cukiernictwie naturalne są dzisiaj specjalne podkłady pod torty, które nie tylko zapewniają stabilność konstrukcji, ale i pełnią rolę estetycznej dekoracji.
Ekologiczne rozwiązania
Inną wspólną cechą opakowań papierowych i aluminiowych foremek pozostaje wspomniana wcześniej ekologia. Oba surowce nadają się do recyklingu i są tym samym wyjątkowo bezpieczne dla środowiska. Samo aluminium może być przetwarzane wielokrotnie bez szkód dla gospodarki odpadami, zachowując swoje wszystkie właściwości fizyczne. Dodatkowo ze względu na swój skład chemiczny pozostaje bezpieczne dla ludzkiego zdrowia nawet w przypadku obróbki termicznej w bardzo wysokich temperaturach. W przypadku papieru sprawa jest równie oczywista. Restauratorzy zaangażowani ekologicznie chętnie więc sięgają po aluminiowe brytfanki albo po papierowe miski do sałatek czy po prostu opakowania na wynos robione z tych surowców.
Wysoka jakość produktu
O ile jednak kwestia właściwości fizycznych aluminium jest dość jasna – nie przepuszcza powietrza, światła, płynów – o tyle w przypadku papieru pojawiają się już pewne wątpliwości. Warto więc wspomnieć, że papierowe opakowania na żywność, jak i sam papier do pieczenia stosowany w piekarniach, cukierniach czy domach prywatnych mają oczywiście nieco inną strukturę niż ten używany do pisania. Jest wyraźnie grubszy i gęstszy, co zapewnia jego nieprzemakalność. To ważne w kontekście przewożenia w takich pojemnikach płynnych potraw, zup czy napojów. Co więcej, zapewniają też utrzymanie odpowiedniej temperatury żywności, która nie stygnie nawet przy dłuższym transporcie, o ile pojemnik jest szczelnie zamknięty odpowiednimi pokrywkami. O wysokiej jakości opakowań papierowych i aluminiowych może też świadczyć ich wytrzymałość na działanie skrajnych temperatur. Zarówno foremki aluminiowej, jak i papierowe pojemniki można bez obaw mrozić wraz z zawartością, ale też odgrzewać w mikrofalówce albo w piekarniku.
Różnorodność form
Wspólnym elementem aluminium i papieru pozostaje oprócz powyższych cech także ich różnorodność form. Oba surowce są niezwykle plastyczne i podatne na kształtowanie, natomiast w finalnej wersji wyróżniają się trwałością i stabilnością formy. W praktyce oznacza to, że na etapie produkcji można im nadać dowolny kształt – okrągłych foremek do tart, prostokątnych brytfann do ciast albo płaskich modeli, które posłużą jako aluminiowe tacki do grilla. Papierowe opakowania z kolei mogą posłużyć jako formy do pieczenia (występujące często w specjalnych wzorach tematycznych takich jak choinki, jajka, zające). Używa się ich jako papilotek i tulipanów do babeczek: tutaj pole do popisu dla producenta jest niezwykle szerokie, bo mogą pojawiać się w różnorodnych wzorach i kolorach.
Niskie koszty zakupu
Tym, co jest istotne z punktu widzenia hurtowego nabywcy – restauracji, barów, cukierni itp. – pozostaje oczywiście cena. Zarówno foremki aluminiowe, jak i papierowe opakowania i pudełka do żywności nie stanowią na szczęście finansowego wyzwania. Można je zakupić po atrakcyjnych cenach, co znacznie ogranicza koszty własne restauracji, ale i umożliwia zmniejszenie ceny dla końcowego klienta, który nie musi dopłacać wiele za opakowanie na wynos. Często koszty zakupu opakowań są tak niewielkie, że klient nawet nie odczuwa dodatkowych kilku groszy różnicy